2 juli 2012 | Dit nieuwsbericht hoort bij het advies Preventie van welvaartsziekten, Zorg voor je gezondheid!, Redzaam ouder

Chronische zorg vraagt om landschapsverandering Van zz naar gg

Op 29 juni hield Pieter Vos een presentatie op het congres Chronische Zorg van het Juliuscentrum. In 2020/2030 bepaalt chroniciteit het gezicht van de zorgsector. Maar wij zullen dan wel over gezondheid moeten praten en niet alleen over zorg.

Op 29 juni hield Pieter Vos een presentatie op het congres Chronische Zorg van het Juliuscentrum. De presentatie had als titel “De RVZ over chroniciteit en chronische zorg”. Pieter Vos bekeek 23 publicaties van de RVZ en trok daaruit een aantal conclusies.

  1. In 2020/2030 bepaalt chroniciteit het gezicht van de zorgsector. Maar wij zullen dan wel over gezondheid moeten praten en niet alleen over zorg.
  2. Dus ook bij chronische aandoeningen: van zz naar gg. En daar hoort bij; naar voren denken, dus eerder, beter, sneller. Daar hoort ook bij het afschaffen van het onderscheid tussen eerste en tweede lijn. En niet instellingen, maar zorgprofessionals moeten weer verantwoordelijk worden voor integrale zorg en voor continuïteit van zorg. Preventie, dus en reguliere zorg en dat in een en dezelfde zorgstandaard.
  3. Dit is een echte landschapsverandering en die is hard nodig. Want Nederland is straks een land bewoond door mensen met een chronische aandoening. En dat vraagt om andere concepten. Er is dan geen plaats meer voor een onderscheid tussen care en cure of tussen somatisch en psychisch. Verkokering is slecht voor chronisch zieken en voor mensen met een beperking.
  4. Maar wij zullen ook goed moeten nadenken over een andere balans tussen rechten en plichten van de patiënt en over een andere rolverdeling tussen patiënt en professional. “Goed patiëntschap” moet een vast onderdeel zijn van de zorgverzekering. Maar dat betekent wel dat die patiënt centraal moet staan met de hulp van sociale media, EPD en personal health record.

Bent u geinteresseerd in de presentatie van Pieter Vos, klik dan hier De_RVZ_over_chroniciteit_en_chronische_zorg_29_06_2012.pdf

Publicaties

Contact

info@rvz.net

Publicaties

Publicaties

Nieuwsbrief RVZ

De RVZ verstuurt regelmatig een nieuwsbrief per e-mail. U kunt zich hier gratis op abonneren.


RVZ gebruikt cookies voor het registreren van de bezoekers en voor het goed laten functioneren van de site Akkoord Liever niet