1 juni 2007 | Dit nieuwsbericht hoort bij het advies Medische hulpmiddelen

Rolstoel en rollater in de bouwmarkt te koop Hulpmiddelen moeten gewone consumentenproducten worden

De afgelopen weken had bouwmarkt Praxis een partij inklapbare rolstoelen en rollators in de aanbieding. gehandicaptenorganisaties en officiële hulpmiddelenleveranciers waren hier niet blij mee (De Telegraaf, 15 mei 2007).

Dat de officiële hulpmiddelenleveranciers niet blij zijn, is te begrijpen. Immers deze concurrentie zet hun marges onder druk. Van gehandicaptenorganisaties zoals de Chronisch zieken- en gehandicaptenraad (CG-raad), is het echter verwonderlijk. Zij pleiten immers al jaren voor het bevorderen van de maatschappelijke participatie en zelfredzaamheid van chronisch zieken en gehandicapten. Keuzevrijheid staat hoog in hun vaandel. Wat kunnen ze er dan op tegen hebben dat de klant ervoor kan kiezen om een rolstoel of rollator bij de bouwmarkt te kopen in plaats van bij de officiële hulpmiddelenleverancier?

Het argument van de CG-raad is dat rolstoelen en rollators maatwerkartikelen zijn. Voor een speciale rolstoel waar iemand de gehele dag in moet zitten, is dit inderdaad waar. Maar voor een inklapbare rolstoel beperkt het ’op maat maken’ zich tot het instellen van de hoogte van de armleuningen en voetsteunen, terwijl bij de rollator de hoogte van de handvatten met twee vleugelmoertjes ingesteld kunnen worden. Ook het onderhoud van een dergelijk eenvoudig apparaat is voor de doorsnee doe-het-zelver of fietsenmaker op de hoek geen probleem.

Bijna tien jaar geleden bracht de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg een advies uit over medische hulpmiddelen. Hierin pleitte de Raad voor een zogenaamde consumentenbenadering voor medische hulpmiddelen. Hulpmiddelen moeten zoveel mogelijk uit de medische sfeer gehaald worden. In de optiek van de RVZ moet de rolstoel of rollator een gewoon consumentenproduct zijn, net zoals een fiets of kinderwagen. Een concrete aanbeveling was dan ook om andere distributiekanalen aan te boren.

Praxis heeft de aanbeveling van de RVZ thans daadwerkelijk gerealiseerd en de hoop is dat anderen zullen volgen, zodat dergelijke hulpmiddelen daadwerkelijk gewone consumentenproducten worden.

Contact

info@rvz.net

Publicaties

Nieuwsbrief RVZ

De RVZ verstuurt regelmatig een nieuwsbrief per e-mail. U kunt zich hier gratis op abonneren.


RVZ gebruikt cookies voor het registreren van de bezoekers en voor het goed laten functioneren van de site Akkoord Liever niet