Categorie: Advies

Preventie en ouderen

Er gebeurt veel aan het voorkomen van gezondheidsproblemen bij ouderen, maar niet goed genoeg. Zo is onvoldoende bekend of de activiteiten wel effect hebben. Ook moet er meer samenhang komen in wat er gebeurt.

Om de preventie voor ouderen te verbeteren, moet de overheid een landelijk preventieprogramma ontwikkelen, waarin zij haar doelstellingen formuleert. Intermediaire organisaties kunnen hierdoor gerichter worden aangestuurd, waardoor er meer samenhang komt en het effect van presentie kan worden vergroot.
Het advies bevat vorstellen voor het programma wat betreft de twintig meest voorkomende gezondheidsproblemen.
De nadruk moet daarbij vooral worden gelegd op onderzoek naar de effecten van preventie bij dementie en depressie en activiteiten om ouderen in beweging te krijgen.

Persbericht

  • Preventie voor ouderen onvoldoende

    1 augustus 1996

    Zoetermeer – Ouderen hebben vaker problemen met hun gezondheid dan nodig. Er gebeurt veel aan de preventie van gezondheidsproblemen bij ouderen, maar niet goed genoeg. Zo is onvoldoende bekend of de activiteiten wel effect hebben. Ook moet er meer samenhang komen in wat er gebeurt. Om de preventie voor ouderen te verbeteren, moet de overheid een landelijk preventieprogramma ontwikkelen, waarin zij haar doelstellingen formuleert.

    Lees meer >

Reacties

(RVZ-advies 96/07)

Er komt een meerjarig landelijk preventieprogramma voor ouderen. Dat schrijft staatssecretaris Terpstra in haar beleidsbrief Preventie en ouderen die zij op 28 maart 1997 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Daarmee neemt zij de belangrijkste aanbeveling over uit het advies dat de RVZ in augustus 1996 uitbracht. Terpstra schrijft in har brief dat er al diverse stappen zijn gezet om zo’n landelijk programma vorm te geven. Zo krijgt ZorgOnderzoek Nederland (ZON) een extra budget van een vijfjarig projecten- en onderzoeksprogramma te ontwikkelen.

Kamerstuk 1996-1997, 24319, nr. 6, Tweede Kamer

Publicaties

Achtergrondstudies

Contact

info@rvz.net

RVZ gebruikt cookies voor het registreren van de bezoekers en voor het goed laten functioneren van de site Akkoord Liever niet