27 augustus 2012 | Dit nieuwsbericht hoort bij het advies Redzaam ouder

Schippers steunt advies Redzaam ouder

Ouderen die zorg nodig hebben moeten zelf hulp regelen in hun omgeving van bijvoorbeeld familie of vrienden. Alleen wie het anders niet redt, moet nog thuiszorg van de overheid krijgen. Dat zei minister Schippers dinsdag 20 augustus jl. in het FD.

Haar ideeën sluiten naadloos aan bij het RVZ-advies Redzaam ouder dat twee maanden eerder verscheen.

In het advies pleit de RVZ ervoor dat mensen eerder gaan nadenken over de oude dag zodat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Daarnaast stelt de RVZ dat de kwaliteit van de zorg voor niet-redzame ouderen alleen kan worden gewaarborgd en verbeterd als het collectieve pakket zich op hen concentreert.

Zo lang mogelijk in de eigen woning blijven is een uitdrukkelijke wens van ouderen zelf. Steun uit het sociale netwerk is daarbij van groot belang. Dat geldt voor steun van familie en vrienden, maar ook van zogenaamde ‘jongere ouderen’. Deze laatste groep vervult al een belangrijke rol als vrijwilliger in de ouderenzorg en het is belangrijk deze verder te faciliteren. Ook het voorkomen van overbelasting van mantelzorgers is noodzakelijk.

Publicaties

Nieuwsbrief RVZ

De RVZ verstuurt regelmatig een nieuwsbrief per e-mail. U kunt zich hier gratis op abonneren.


RVZ gebruikt cookies voor het registreren van de bezoekers en voor het goed laten functioneren van de site Akkoord Liever niet